Dit is waarom je juist nu firewalls moet verkopen
De verkopen van next-generation firewalls (NGFW’s) groeien hard. Het maakt inmiddels 20% uit van de totale omzet in de netwerksecuritymarkt. Hoe dit komt? Niet in de laatste plaats door een enorme toename van het aantal cyberaanvallen en geavanceerde hacktechnieken. Wereldwijd steeg het aantal cyberaanvallen binnen 1 jaar met 32%. Wie nog geen next-generation firewalls (NGFW’s) in het assortiment voert, zou dat dus wel moeten overwegen.
Mocht je nog niet overtuigt zijn, kijk dan naar de gunstige vooruitzichten. De totale markt bedroeg in 2021 nog 3,2 miljard dollar, en groeit volgens analisten in 2026 naar 5,5 miljard dollar. Daar is een aantal duidelijk aanwijsbare oorzaken voor.
1. Geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor toename cyberdreigingen
Het is geen nieuws: cyberdreigingen nemen al jaren hand over hand toe. Niet alleen worden aanvallen talrijker, ook de aanvalsmethoden zijn steeds sluwer. Het recente conflict op het Oost-Europese grondgebied heeft aan deze ontwikkeling een compleet nieuwe dimensie gegeven.
Zo is er sinds de start van de oorlog in Oekraïne een aantal Russische hackersgroepen zeer actief. Gebleken is dat er bij onder meer Europese overheidsinstanties, denktanks, humanitaire organisaties en beheerders van kritieke infrastructuur cyberspionage heeft plaatsgevonden. Ook waren er dit najaar nog cyberaanvallen op Franse ziekenhuizen en op het Deense en Duitse spoornet. De incidenten waar Rusland bij betrokken lijkt te zijn, stapelen zich op.
De risico’s van deze cyberoorlog zijn substantieel. Statelijke actoren zijn doorgaans beslist geen amateurs. Een ‘spillover’ is bovendien geen fictief scenario. Zo waarschuwde President Biden Amerikaanse organisaties dat zij in het vizier staan van Russische hackersgroepen. Deze zorgelijke ontwikkelingen vragen om securityoplossingen die een weerwoord bieden tegen een brede range aan aanvalsmethoden. NGFW’s bieden dat en vormen daarmee een verstandige investering.
2. Hybride werken stimuleert vraagt naar security
Het mag voor werkgevers tegenwoordig dan wel een doorn in het oog zijn, maar in een krappe arbeidsmarkt is een verworvenheid als thuiswerken cruciaal om medewerkers aan boord te houden. Werknemers willen namelijk helemaal niet meer terug naar de oude manier van werken. Dat blijkt ook wel uit onderzoek van LinkedIn: organisaties die de kans bieden om ook vanuit huis te werken, krijgen heel veel meer sollicitaties dan als zij continu op kantoor aanwezig moeten zijn.
Voor het hybride werken is een complexere IT-omgeving nodig, en dat zorgt weer voor uitdagingen op het gebied van security. Dat het hiermee niet altijd goed is gesteld, blijkt wel uit onderzoek van Cisco. Zo gebruikt 54% van de respondenten hun eigen devices voor onder andere het versturen van e-mails. Daarmee maken ze zich grote zorgen dat hun persoonlijke apparaten worden gehackt. De hybride problematiek vraagt om een oplossing die zo goed mogelijk overweg kan met de nieuwe realiteit. Een NGFW biedt hiervoor genoeg handvatten.
3. Digitale transformatie en cloud
Steeds meer organisaties omarmen een digitale transformatie. In de praktijk betekent dat een sterk toenemende adoptie van cloud computing en IoT-applicaties. Traditionele firewalls zijn hiervoor niet toegerust.
De groei van cloud computing is dan ook volgens onderzoeksbureau Mordor een directe drijfveer voor de groei van de firewallmarkt. Een NGFW biedt goede beveiligingsmogelijkheden voor een moderne (cloud)architectuur. Bijvoorbeeld de Cisco Secure Firewall-lijn ondersteunt virtuele firewalls voor de bescherming van workloads in de private en publieke cloud.
Meer weten?
Wil jij ook een graantje meepikken van de kansrijke firewallmarkt? Ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met Lisa Muscolino (06-53 86 57 27 / lisa.muscolino@tdsynnex.com), zij denkt graag met je mee.