Houd hackers buiten de deur met multifactorauthenticatie

Er zijn meer online gebruikersaccounts per persoon dan ooit tevoren. Helaas vormen ze, zelfs als accounts persoonlijk zijn, nog steeds een risico voor organisaties als gevolg van hergebruik van wachtwoorden, Elk van deze online accounts kan aanzienlijke beveiligingsproblemen veroorzaken voor IT-beheerders. Multifactorauthenticatie (MFA) lijkt de heilige graal te zijn om hier een oplossing voor te bieden. Maar is dit ook zo?
Wat is MFA?
De bekende en veelgebruikte tweefactor-authenticatie (of 2FA), is een cruciaal en essentieel hulpmiddel in de strijd tegen identiteitsdiefstal en ongeautoriseerde toegang tot bedrijfsmiddelen. MFA voegt een tweede of derde factor toe aan het aanmeldingsproces voor bedrijfsmiddelen (apps, services, servers, enz.).
De meest voorkomende factoren voor het valideren van de identiteit van een persoon zijn als volgt:
- Iets dat je bent: Idealiter zijn dit unieke en niet-veranderende kenmerken zoals een vingerafdruk, gezichtsfoto, irisscan of zelfs spraak- of typepatronen.
- Iets dat alleen jij weet: dit is unieke kennis voor een persoon, inclusief items zoals wachtwoorden, feiten over zijn of haar leven, familiegeschiedenis en meer.
- Iets dat je hebt: Dit kan een certificaat of sleutel zijn (privésleutel bijvoorbeeld bij het uitwisselen van SSH-sleutelparen). Tegenwoordig veelal toegepast via een app op een smartphone.
Naast het gebruik van hun wachtwoord (de meest populaire eerste verificatiefactor, vaak beschouwd als “iets dat je weet”), moeten gebruikers nu dus iets anders hebben dat ze invoeren of gebruiken om te valideren wie ze zijn; dit is vaak “iets dat je hebt” of “iets dat je bent” omdat deze twee factoren extreem moeilijk te vervalsen zijn of op afstand toegang hebben zoals criminele hackers vaak nodig hebben.
Adoptie van tweetrapsverificatie is de basis voor MFA
We zien dat tweetrapsverificatie (2SA) veel is toegepast. Iedereen is daar nu ook aan gewend. Nog even een korte uitleg: dit is de verificatie die twee manieren gebruikt om te verifiëren of u het bent, zonder dat dit vanuit meerdere factoren hoeft te komen. Voorbeelden zijn twee wachtwoorden, of een gezichtsscan en een vingerafdruk.
Echter, hackers zitten niet stil. Wanneer er wordt toegestaan dat slechts één set referenties de enige rol speelt bij verificatie, is die ene set alles wat een aanvaller nodig heeft om bedrijfsgegevens te stelen of te manipuleren. Dit levert vooral problemen op als het account in kwestie een belangrijk account is, zoals een e-mailaccount dat aan veel van de andere accounts ten grondslag ligt.
Wat zijn de voordelen van MFA?
MFA levert organisaties dus een betere beveiliging op. Laten we eens naar de voordelen kijken in vergelijk met het eenvoudiger tweestapsverificatie.
Voordelen:
- Betere beveiliging tegen cybercrime: geblokkeerde toegang bij het ontbreken van de tweede of derde factor biedt betere bescherming tegen hackers.
- Verregaande opties voor authenticatie: moderne oplossingen bieden een palet aan beveiligingsopties zoals pushnotificaties, biometrische authenticatie en eenmalige wachtwoorden voor een veilige toegang tot cloud- en on-premises systemen
- Verlies bij verloren apparaten: apparaatgebaseerde multifactorauthenticatie leidt bij verlies niet tot ongeoorloofde toegang.
Wanneer MFA correct wordt geïmplementeerd, kan dit de IT-beveiliging aanzienlijk ten goede komen zonder de eindgebruiker veel te belasten.
Wilt u meer weten over multifactorauthenticatie voor de organisatie van uw klanten? Of zoekt u een goede oplossing hiervoor? Lees dan in deze brochure van RSA hoe u de risico’s van uw klanten kunt beperken.